Psychotherapie


Voor wie

De behandeling richt zich op psychische klachten en problemen, waarbij professionele hulp gewenst is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

1. Angststoornissen: fobieën, trauma, sociale angst, piekerstoornis en dwanggedachten/handelingen. Studie-gerelateerde angsten, zoals angst voor het geven van presentaties en faalangst op studiegebied.

2. Depressieve stoornissen

3. Arbeidsgerelateerde problematiek: stress, burn out en overbelasting door werk.

4. Problemen gerelateerd aan de levensfase.

5. Persoonlijkheidsproblematiek.

Werkwijze

Na aanmelding per e-mail of telefoon zal er een intakegesprek plaatsvinden in de praktijk. Op basis van dit gesprek en resultaten van vragenlijsten zal er een (voorlopige) diagnose worden gesteld.

Vervolgens wordt er in overleg een behandeltraject uitgestippeld en worden afspraken en behandeldoelen vastgelegd in een behandelplan. Na verloop van tijd zal er een evaluatie plaatsvinden. Tijdens deze evaluatie komt het verloop van de behandeling ter sprake. Wanneer nodig vinden er op basis van deze evaluatie aanpassingen plaats.

Onderstaand de therapievormen, waar ik het meest gebruik van maak:

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT) : een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Het uitgangspunt hierbij is dat gedachten (cognities) van invloed zijn op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Andersom heeft ons gedrag weer invloed op ons gevoel en ons gedrag. Alle drie deze aspecten (gevoel, gedachten, gedrag) worden betrokken bij de behandeling.
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident.

Indien u meer wilt weten over de doorgaans gehanteerde behandelmethodiek, kijkt u dan op de website van de Vereniging voor Cognitieve en Gedragstherapie: www.vgct.nl.

Acuut/crisis: als u bij mij in behandeling bent en u heeft buiten mijn kantoortijden acuut zorg nodig dan kunt u zich in dat geval wenden tot de Centrale Huisartsenpost    (088 – 0030 600) of de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam (020- 523 54 33).